Acțiunea verde începe la școală

Tema 15


Tipuri de deseuri și surse de poluare: de la deșeurile periculoase la deșeurile biodegradabile

„Acțiunea verde începe la școală”, nu intră în vacanță...cel puțin nu deocamdată!

Workshop-ul desfășurat astăzi 28 august 2024 a vizat conștientizarea de către elevi, a faptului că zilnic, prin activitățile curente, „producem” deșeuri. Nu multe, ci foarte multe și diverse... și care tind să sufoce comunitățile umane... planeta, punând sub semnul întrebării însăși existența noastră ca specie.

Împreună cu elevii am identificat cele mai frecvente deșeuri, le-am pus laolaltă, am întocmit o listă cu acestea și am redactat o fișă de observație. Am îngropat, în curtea școlii,  deșeurile la o adâncime de aproximativ 30 cm, pe mai mai multe categorii: sticlă și porțelan, deșeuri vegetale, resturi alimentare, ambalaje de plastic și carton, deșeuri electrice.

Fiecare elev prezent la activitate a completat o fișă de observație cu starea deșeurilor la momentul îngropării, urmând ca la începutul lunii octombrie ( la aproximativ 3 luni), să dezgropăm respectivele deșeuri și să le analizăm starea de degradare. 

Până în octombrie când ne vom documenta asupra timpului de descompunere, estimat de specialiști, vom organiza și un seminar pe aceeași temă, urmând ca la final să coroborăm datele, informațiile și observațiile și să tragem câteva concluzii. 

Oportun va fi și stabilirea unor norme de comportament responsabil față de mediu, sub forma unui „ Decalog al cetățeanului european responsabil”.


Scopul proiectului este educarea elevilor din municipiul Suceava și din comuna Cândești, județul Botoșani în spiritul protejării mediului înconjurător și încurajarea acestora să se implice direct și responsabil  în diverse acțiuni de protejare a mediului înconjurător.

Obiectivul general îl  constituie creșterea nivelului de informare si conștientizare în rândul elevilor, din județele Suceava și Botoșani, cu privire la problematica colectării selective, reciclării  și reutilizării deșeurilor și responsabilizarea acestora prin implicarea activă în rezolvarea problemelor de mediu din cele două județe.

Seminarul de astăzi s-a desfășurat sub titlul " Consumul sustenabil- cum putem reduce impactul asupra mediului" și a adus în atenție termenul de "sustenabilitate", modul în care ne putem și îi putem motiva, pe cei din jur să acționeze în direcția unui consum sustenabil, cat de necesar este să ne implicăm fiecare dintre noi în astfel de demersuri, cum ne putem evalua propriului consum și al familiei, de ce este necesară schimbarea propriului comportament în raport cu mediul.

La seminar au participat clasele XI A, C și Ð.

Au consemnat, membrele echipei de implementare a proiectului:

Prof. ALINA Crăciun, MIHAELA Gula și ELENA MONICA Huțu