S. N. A. C.


Proiectul intitulat "Tineri adaptati pentru o societate deschisa", din cadrul SNAC(Strategia Nationala de Actiune Comunitara) se deruleaza la Colegiul Tehnic "Al.I.Cuza" Suceava de mai multi ani, in parteneriat cu Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava.

In timp proiectul s-a axat in principal pe dezvoltarea spiritului de voluntariat si de implicare a elevilor de liceu in activitati specifice voluntariatului si stimularea dezvoltarii educationale a elevilor cu cerinte educationale speciale, prin organizarea si realizarea unor activitati didactice extrascolare specifice.

Obiectivele proiectului pe parcursul anilor au derivat si din rezultatele obtinute de la an la an avand in vedere: dezvoltarea spiritului de voluntariat, dezvoltarea capacitatilor de comunicare intre elevi, formarea unei imagini/perceptii corecte asupra elevilor cu cerinte educationale speciale, stimularea interesului pentru problemele celuilalt si schimbarea mentalitatii legate de elevii cu nevoi educationale speciale, dezvoltarea spiritului de lucru in echipa, prin utilizarea resurselor personale in raport de particularitatile echipei de lucru, si stimularea participarii elevilor la actiuni specifice voluntariatului etc.

Realizarea obiectivelor propuse a presupus organizarea si desfasurarea unui complex de activitati, grupate pe urmatoarele domenii: cunoastere interpersonala si integrare sociala, educatie pentru valori, pentru mediu si pentru viata sociala, activitati cultural-artistice si de petrecere a timpului liber, diseminarea informatiei, jocuri sportive.

In cazul activitatilor derulate prin intermediul proiectului, semnificativa este realizarea acestora prin organizarea de grupe/ateliere mixte de lucru, intre elevii voluntari de la Colegiul Tehnic "Al.I.Cuza" Suceava si cei beneficiari de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava.

In cadrul activitatilor derulate in cadrul proiectului, cele mai importante efecte pozitive le-au avut in timp asupra elevilor actiunile ce au vizat dezvoltarea laturii cultural - artistice, sportive, precum si educatia pentru valori.

Importanta proiectului deriva si din contributia pe care acesta o poate aduce in domeniul dezvoltarii relatiilor interumane, a dezvoltarii personalitatii si a unei gandiri pozitive a elevilor, sau la o mai buna integrare sociala viitoare a unor generatii de elevi prin activitati realizate in comun intre elevii beneficiari si cei voluntari din cadrul celor doua institutii scolare.

De la an la an relevanta a fost si cresterea experientei personale a elevilor voluntari, prin participarea la diferitele activitati derulate in comun cu elevii benefiari, elevi cu cerinte educationale speciale, care solicita un comportament adecvat si o adaptare la situatiile specifice atat din partea elevilor cat si a profesorilor.

Fata de alte proiecte adresate tinerilor, proiectul "Tineri adaptati pentru o societate deschisa" a oferit elevilor si profesorilor experiente inedite, multe dintre acestea putand fi considerate modalitati active de realizare a invatarii, de modelare a personalitatii.

Pe parcursul anilor rezultatele obtinute in cadrul proiectului au avut semnificatii aparte deopotriva pentru profesori si elevi.

Sensibilitatea de care au dat dovata elevii voluntari, implicarea activa a profesorilor, recomanda de la sine alaturi de alte elemente semnificative continuarea proiectului si in anii viitori.

Impresii ale elevilor voluntari:

  • Ma consider norocoasa ca am avut sansa sa ii cunosc pe cei de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava. Am descoperit acolo copii care au nevoie de atentia noastra, si care nu trebuie discriminati (Gireada Geanina, clasa a XII a)
  • Activitatile desfasurate la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Suceava mi-au influentat felul meu de a fi, deoarece mi-am dat seama ca nu totul se rezuma la lucruri banale, ci trebuie sa iti hranesti viata cu mai mult entuziasm, ca si copii de acolo. Sunt plini de viata, energie, iar fericirea lor ti-o transmit si tie. E o placere sa stai printre ei si sa comunici si sa realizezi proiecte (Lazaroaia Loredana, clasa a XII a)
  • Ne nastem, traim clipa de clipa, dar suntem pasivi la ce se intampla in jurul nostru. Nu ne gandim ca un cuvant poate ajuta un suflet. Participand la diferite activitati, in calitate de voluntar, zambetul copiilor m-a impresionat in mare masura (Ursache Elena Livia, clasa a XII a)


Copyright ©2014, Colegiul Tehnic "Al. I. Cuza" Suceava